2012. szeptember 1., szombat

Hogy miért is hegesztési a napló (I.rész)

Az egész valahol ott indult, hogy februárban többek között beadtam a jelentkezésemet a MAGNA Steyr  járműgyártó és fejlesztő céghez nyári munkára. Mivel kissé elkéstem a jelentkezéssel, csak a szerencsének és a kapcsolatoknak volt köszönhető, hogy áprilisban mégis megcsörrent a telefonom, és a cégtől jelentkeztek, miszerint 1 hónapra felvennének gyakorlatra. Rá egy hétre pedig megkaptam a hivatalos levélbeli értesítőt.
A levélből rögtön látszódott, az udvarias és kedves hangnemből, a pontos, minden fontos részletre kiterjedő felvilágosításból, hogy ez bizony egy igazi nyugati nagyvállalat, ahol fontosabb, hogy a túlórákat korrektül megfizessék, mintsem a jó hírnevüket veszélyeztessék.
A cég történetét nem firtatnám, röviden annyit, hogy egy minden kontinensen jelenlévő nemzetközi óriáscég leányvállalata, amely nem csak fejleszt és alkatrészeket gyárt különböző neves autócégeknek, hanem azok egyes modelljeit gyártja is.

Ahová pedig én kerültem, az a Graz-i anyaszékhely produkciós részlege, azon belül pedig a Mini Cooper Countryman karosszériagyártási osztálya.

Ünnepi Minik a gyártósor másik végén


Augusztus 20.-a, első munkanap.
Már az első pillanattól teljesen magával ragadott a dolog, hiszen mint leendő gépész- és járműmérnök, egy részem teljesen úgy érezte, haza érkeztem. A hatalmas gyárterület, - amely egy kisebb városrészt ölel magába -, önálló közigazgatással, utcákkal, járdával, saját tűzoltó és mentőállomással, de még étteremmel és bankfiókkal is rendelkezik.
És az ember bárhová betekint, csupa izgalmas dolog várja, hol egy Mercedes SLS teljes alumínium váza, hol a G osztály építése, vagy épp egy Peugeot 308 rc, no és persze közben a tesztpályákon furikázó 0km-es Minik, amelyek rövid próbafutásaikat teszik, mielőtt kamionokra tennék őket.
Aztán belépve a csarnokba, a hatalmas zaj, az ember orrát megcsapja a hegesztés finom illata, minden telis- tele ügyködő robotokkal, miközben targoncák furikáznak fel-alá apróbb rakományaikkal. Érződik, itt bizony dübörög az ipar, s ez az idei Nemzeti ünnep bizony rendhagyóan fog alakulni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése